Dieta w okresie zachorowań

Zwiększone ryzyko zachorowań występuje głównie w okresie jesienno-zimowym. W tym czasie bardzo ważne jest dbanie o swoją codzienną dietę, która może mieć duży wpływ na zdrowie. Właściwie dobierane produkty, pozwalają na uniknięcie zachorowania lub znaczne skrócenie czasu jego trwania. Czosnek właściwości lecznicze posiada antybakteryjne, dzięki czemu pozwala na skuteczniejszą walkę z występującą chorobą. Na ból gardła najlepszym sposobem jest ciepłe mleko z dodatkiem czosnku, który skutecznie zadziała na bakterię w gardle i znacznie skróci i złagodzi ból.

 

Ponadto czosnek to również doskonały produkt zapewniający większą odporność. Warto więc stosować go każdego dnia, aby budować odporność i nie narażać się na złapanie jakiejkolwiek choroby lub przypadłości zdrowotnej. Dodanie czosnku do ciepłej, zimowej zupy zapewni nam zdrowie oraz rozgrzanie, dzięki czemu nasze samopoczucie będzie lepsze. Czosnek najlepiej jest kupować w całości i dopiero samodzielnie go szatkować lub rozdrabniać, dzięki czemu będzie posiadał najwięcej korzystnych właściwości. Oprócz tego nie będzie miał w sobie żadnych zbędnych dodatków, które mogą zmniejszać jego lecznicze właściwości.

Author: platforma-flexicurity.pl